České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

O život přišel jeden z nejzkušenějších nepálských horolezců Sherpa Chhewang Nima

Nepálský horolezec doprovázel britskou expedici na Baruntse (7129 m). Když 23. října se svým nepálským kolegou připravovali pro Brity fixní lana ve vrcholové části, utrhla se těsně pod vrcholem lavina, v níž Sherpa Chhewang Nima zmizel. Sherpa, který se nacházel zhruba 100 m od něho, o nehodě okamžitě informoval. Ještě ten den byly zahájeny pátrací akce, do kterých se zapojil i vrtulník. Ale legendární Sherpa byl pravděpodobně stržen do severní stěny. Záchranná akce byla 25. října zrušena kvůli špatnému počasí a naprosto minimální šanci na úspěch. Další členové expedice se v pořádku vrátili do základního tábora.

Sherpa Chhewang Nima byl legendou mezi domácími himálajskými lezci. Letos vystoupil během jednoho roku dvakrát na Mt. Everest. Celkem byl na nejvyšším vrcholu planety devatenáckrát – pouze Apa Sherpa má o jeden výstup více. Za sebou měl i několik dalších úspěšných výstupů např. na  Cho Oyu, Shisha Pangmu, Ama Dablam, Nosing Khan a další. Sherpa Chhewang Nima měl dvě dcery.

Vrchol Baruntse (7129 m) je součástí hřebenu, který odděluje osmitisícové masivy Everestu a Makalu. První výstup na vrchol se podařil novozélandské expedici (v týmu i Edmund Hillary) v roce 1954.

Zdroj: Planetmountain.com
Foto: Joe Puryear