České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nanoimpregnace stanu zcela změní váš zážitek z kempování a letních festivalů

Doba dovolených, hudebních festivalů a víkendů v přírodě je v plném proudu, na tropická horka ale zatím marně čekáme. Nižší teploty jsou sice na vandru i při koncertě příjemnější, ale přináší s sebou větší riziko deště. Pečujete dobře o svůj stan a spacák, aby vás počasí nemělo šanci zaskočit? Prodlužte jim životnost revoluční nanoimpregnací.

Nebojte se nanotechnologie

Přemýšlíte, co je to za novinku a jestli se jí dá věřit? Pokud nanotechnologii prozatím znáte pouze z vědeckofantastických filmů a románů, zřejmě vám uniklo, že již slaví reálné úspěchy v mnoha odvětvích. Samozřejmě bychom mohli jmenovat třeba medicínu nebo kosmetický průmysl, nás teď ale nejvíce zajímá její využití v běžném, každodenním životě. Nátěry fasád, které odolávají sprejerům stejně jako mechům a plísním, povlečení z nanovlákna odpuzující roztoče, tekuté stěrače, látky, které se jakoby kouzlem nikdy neušpiní - to všechno už je dnes možné.

Aktivní povrchy pracují, jak je výrobce naprogramoval

Průkopníkem v oblasti chemické nanotechnologie je německá firma NanoConcept, jejíž hlavní doménou je úprava povrchů pomocí nanočástic. Manipulací s hmotou na subatomární úrovni vědci vytváří miniaturní struktury, které fungují v podstatě jako roboti. Vznikají tak tzv. aktivní povrchy, které se po aplikaci sprejem chovají přesně tak, jak výrobce zamýšlel - především jde o odpuzování vlhkosti a nečistot. Různé druhy nanoimpregnace ochrání vaše auto, fasásy, veškeré povrchy v koupelně, sklo a plast, přírodní materiály jako kámen či dřevo... A přirozeně také stany nebo celty.

Jak to vlastně funguje?

Inspiraci pro tuto pokrokovou impregnaci vědci nalezli v přírodě, proto se také říká, že technologie funguje na principu lotosového květu. Ačkoliv je tato rostlina jako doma v bahenitých vodách, zůstává neustále suchá a čistá. Povrch lotosu totiž pokrývají mikroskopiké útvary, na nichž neulpívají kapky vody ani nečistoty. Podobně vytváří nanoimpregnace neviditelnou vrstvu na povrchu ošetřeného materiálu, přičemž se nanočástečky automaticky uspořádají tak, aby dokonale přilnuly k podkladu, avšak zvenčí odpuzovaly vodu, špínu a mikroorganismy.

Jednoduchá aplikace - dlouhodobý účinek

Oproti běžným přípravkům má nanimopregnace mnohem vyšší efektivitu. Dřív jste se museli rozhovat mezi praktickou aplikací sprejem a účinnější směsí, která se ale musela nanášet štětečkem. S tím je teď konec, jelikož sprej s nanočásticemi se může pochlubit výrazně vyšší odpuzovací schopností, než na jakou jste byli zvyklí u impregnace na bázi silikonu, teflonu, vosku či oleje, a současně má i mnohem delší životnost. Zatímco u klasické impregnace klesá účinnost již po pár dnech, zde se můžete těšit na týdny a měsíce v suchu. Kromě toho, že váš stan nepromokne, ho díky antibakteriálním vlastnostem spreje nebudou ohrožovat ani plísně a jiné neřesti. Nanoimpregnace si poradí i s odolnými mechy a lišejníky.

Neviditelný ochránce

Film, který nanočástice na ošetřeném materiálu vytvoří, je zcela nepostřehnutelný okem. Dotknete-li se látky, neucítíte ho, ani se vám jej nepodaří nedopatřením setřít. Tato odolná vrstva odpuzuje kapaliny, pro vzduch je však propustná, takže se nemusíte bát nepříjemné atmosféry ve stanu. Promočení látky nebude hrozit v dešti ani sněhu, a to ani tehdy, pokud má váš stan již něco za sebou, případně se jedná o levný výrobek z lehkého materiálu. A bonus? Sáhnete-li po nanoimpregnaci stanu, prospěje to tak životnímu prostředí, které tak nebete zbytečně zatěžovat chemií. Tato šetrná impregnace se totiž skládá v podstatě jen z vody a křemíků, které jsou přírodě vlastní. Aplikovat ji můžete na stany z textillie, bavlny, polysteru, nylonu i PVC.