České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nadupaná trojice přelezla nejtěžší cestu v severní stěně Eigeru!

Úterý 11. srpna 2015 se zapíše do historie nejslavnější stěny Alp tučným písmem. Trojice špičkových horolezců a „specialistů na Eiger" Roger Schäli (CH), Robert Jasper (D) a Simon Gietl (ITA) dokončili projekt, který jim v hlavách zrál již od roku 2009. Podařilo se jim k třicítce cest v severní stěně Eigeru přidat další extrémní linii, když přelezli Odyssee (8a+, 1400 m).


Zleva: S. Gietl, R. Schäli, R. Jasper

 

Prvovýstup trojice vytvořila v nejstrmější a nejpřevislejší části trasy zvané Rote Fluh, dále směr pokračuje přes Český pilíř, vpravo od klasické cesty „Heckmair route", po níž byla stěna v roce 1938 poprvé zdolána. Projekt se zrodil v letech, kdy Schäli s Jasperem jako první v historii přelezli slavné diretissimy – Japonskou (2009), Harlinovu (2013) a Piola-Ghilini (2013). K letošnímu průlomu v cestě dle slov Schäliho přispělo stabilní počasí a nejsušší léto v alpách za posledních 150 let, ale také začlenění zkušeného jihotyrolského alpinisty Simona Gietela. Obrovskou sílu této trojice dokládá i fakt, že všechny délky přelezli volně. Pod severní stěnou Eigeru strávili úspěšní horolezci celkem dva měsíce. Při ostrém pokusu se jim po třech bivacích podařilo ve tmě a mlze dolézt na hřeben ve výšce 3700 m. Zdolali tak nejtěžší linii v severní stěně. Do té doby se tímto titulem pyšnila cesta Paciencia (8a), kterou v roce 2003 přelezli Švýcaři Stephan Siegrist a Ueli Steck.

 


Žlutě: Odyssee, modře: Harlin Direttissima, šedivě: Direttissima dei Giapponesi, červeně: Piola - Ghilini Direttissima, zeleně: cesta prvovýstupců "Heckmair Route"

 

Zdroj: Rogerschaeli.ch, Planetmountain.com