České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mühlviertel - eldorádo pro běžkaře a milovníky sněžnic

Mühlviertel je příjemná kopcovitá oblast v Horním Rakousku, která na severu sousedí s českou Šumavou. Je z Česka velmi dobře dosažitelná, a proto bývá v posledních letech velmi často vyhledávaná i českými návštěvníky. Z Prahy do příjemného a i v zimě malebného Freistadtu je to z Prahy jen 3,5 hod jízdy. Z Českých Budějovic je to do Freistadtu necelá hodina jízdy.

 

 

Nejznámnějšími zimními středisky jsou Hochficht a Nordische Zentrum Böhmerwald, dále pak Bad Leonfelden, Mühlviertel Alm nebo Bad Zell. Nejvyhledávanější oblast Böhmerwald nabízí v zimě na svazích Hochfichtu krásné lyžování a po horských hřebenech na hranici tří zemí – Rakouska – Německa – Česka pak více než 80 km udržovaných běžeckých stop. Na tyto běžecké tratě je nejlepší přístup z východisek Schöneben, Grünwald nebo Oberhaag.

Upravované běžkařské trasy najdete ale i na jiných místech Mühlviertelu. V městečku Bad Leonfelden je eldorádem pro běžkaře Sternstein. Aktivwelt Freiwald a Wintersportarena Liebenau jsou centra běžkařského sportu v regionu Mühlviertler Alm. I kolem Freistadtu je množství upravovaných běžeckých stop. V Bad Zell a okolí najdete zhruba 30 kilometrů upravených běžkařských tras.

 

 

Oblíbenou a vyhledávanou zimní zábavou jsou zde především túry na sněžnicích - na exponovaných svazích a úbočích vrcholů Dreisesselberg nebo Bärenstein lze vychutnat nezapomenutelné panoramatické výhledy na rakousko-německo-české trojmezí. V oblasti Mühlviertel se jedná o stále atraktivnější sport, téměř v každém středisku jsou půjčovny sněžnic.

Mnoho informací i širokou nabídku ubytování ve všech částech regionu Mühlviertel najdete na stránkách https://www.muehlviertel.at/cz/.