České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

MFA Praha 2017 klepe na dveře. Stručný přehled na co se můžete těšit!

Letošní 14. ročník MFA Praha slibuje významné osobnosti alpinismu a lezení, panelové diskuse, výstavy, filmové premiéry, křty knih, bohatou tombolu a mnoho dalších zajímavostí.
 


Čtvrteční fórum alpinismu

Festival začne již ve čtvtek 23. 11. 2017 odborným fórem na téma "Bezpečnost v horách". Svou účast potvrdili: veletrh Peter Veider – náčelník záchranné služby Bergrettung Tirol, Patrick Nairz – LWD (LawinenWarnDienst) Innsbruck, světově uznávaný specialista na problematiku lavinového nebezpečí, Hans Ebner – prezident Alpine Polizei Österreich, Thukten Sherpa – prezident Horské záchranné služby v Himálájích (Himalaya Rescue Association) z Kathmandu, Karl Gabl – prezident společnosti Kuratorium für Alpine Sicherheit. Svou účast musel bohužel kvůli zdravotním problémům zrušit Michael Larcher. Fórum je určené i pro širokou veřejnost - vstupné zdarma. Více o fóru v programu.

 

 

Osobnosti pátečního, sobotního a nedělního programu

Účast na MFA PRAHA 2017 již potvrdilo několik významných osobností a legend alpinismu z celého světa. Například: Peter Habeler (A), David Lama (A), Adam Ondra (CZ), Jakob Schubert (A), Anna Stöhr (A), Lucie Hrozova (CZ), Karl Gabl (A), Wolfgang Nairz (A), Heinz Zak (A), Ang Tshering Sherpa (NEP), Thukten Sherpa (NEP), Tamotsu Nakamura (JAP), Urban Novak (SLO), Viki Grošelj (SLO). Přítomni budou i další nejlepší domácí alpinisté, účast potvrdili Marek Holeček, Radek Jaroš, Jan Trávníček a další. Pro více informací můžete navštívit přehled osobností.

 

 

České premiéry unikátních filmů

Návštěvníci festivalu budou mít příležitost zhlédnout české premiéry těchto filmů:

Peter Habeler - ... chci vidět svět shora“ – film o zimním výstupu Petera Habelera a Davida Lamy severní stěnou Eigeru. Film bude osobně představen a komentován legendárním Peterem Habelerem a částečně i šéfem realizačního týmu Servus TV Hans-Peterem Stauberem.

Stále naživu – drama na vrcholu Mt. Kenya“ – režisérská prvotina Reinholda Messnera. Film produkce Servus TV a Red Bull zachycuje neuvěřitelný příběh legendární záchranné akce, která se uskutečnila v Africe pod vrcholem Mount Kenya před 47 lety. Účast v Praze potvrdili přímí účastníci rakouské expedice „Mt. Kenya 1970“ a aktéři této události: při expedici těžce poraněný dr. Gert Judmaier (hlavní postava příběhu), dále pak Walter Spitzenstätter a Bruno Berloffa.

Adam Ondra a Dawn Wall“film Heinze Zaka o neuvěřitelném výstupu sportovního lezce Adama Ondry jednou z nejobtížnějších stěn světa v kalifornské oblasti Yosemity. Při české premiéře filmu budou přítomni: Adam Ondra – aktuálně nejlepší sportovní lezec na světě, Heinz Zak – fotograf, kameraman filmu a lezecká legenda.

Hustej litr“ – film o účasti na MS v ultracyklistice Glocknerman (1000 km / 17 000 m). Šéfredaktor časopisu a webu lidé&HORY Dan Polman trasu dokončil za 45 hodin a 5 minut a získal 3. místo ve své věkové kategorii. S Petrem Novákem připravili již pátý společný film o extrémním sportovním projektu.

 

 

 

Veletrh

Součástí festivalu bude veletrh cestovního ruchu, volnočasových aktivit a expozice partnerů z oblasti outdooru. V prostorách „Outdoor stage“ se v Národním domě na Smíchově představí několik domácích i zahraničních firem, účast potvrdili partneři z Rakouska, Slovinska a italského Trentina. Zástupci outdoorových firem Rock Point, Hanibal, Fjällräven, Sir Joseph, Craft, Yate a Sensor.

 

 

Výstavy

 

 

Jako obvykle bude v prostorách Národního domu na Smíchově pro návštěvníky festivalu připraveno několik zajímavých výstav. Unikátní výstavou v celé historii festivalu bude rozsáhlá kolekce portrétů 39 lezců a alpinistů – domácích i z celého světa, kteří patří nebo patřili ke světové špičce. Novopacký výtvarník a spolupracovník časopisu lidé&HORY Radim Karel představí tyto osobnosti na karikaturách formátu A3. Zmenšené kopie formátu A4 bude možné zakoupit a případně si je od přítomných osobností nechat podepsat.

 

Velkou pozornost získá jistě i výstava velkoformátových fotografií se dvěma mimořádnými osobnostmi a hosty MFA Adamem Ondrou a Davidem Lamou.

 

Krásy podzimní dolomitické krajiny objektivem fotografa Petra Nováka si návštěvníci budou moci vychutnat na výstavě Salewa Rock Point Mountain Experience.

 

 

Knižní novinky a autogramiády

 

 

Vydavatelství horské literatury ALPY PRAHA připravilo na konec roku 2017 hned tři zajímavé novinky. Všechny budou představeny za účasti autorů na MFA Praha 2017.

Karl Gabl: VIDĚL JSEM MRAKY SHORA I ZDOLA. HORY. POČASÍ. MŮJ ŽIVOT

Josef Vričan: CESTA K SLUNCI

Daniel Polman: NEZMAŘI NIC NEZMAŘÍ

 

 

Prestižní soutěže a ocenění

V rámci MFA Praha 2017 budou tradičně předána prestižní ocenění „ALPY – výstupy roku“ a „Horolezec roku“ za nejlepší alpinistické a lezecké výkony v období listopad 2016 – říjen 2017. Na konci každého festivalového dne bude na základě hlasování diváků oceněna „přednáška dne“. Úspěšný přednášející si převezme trofej – Cenu Joanna Stüdla. Na závěr každého festivalového dne proběhne tombola o hodnotné ceny partnerů MFA Praha 2017. Nově bude na pódiu v Národním domě na Smíchově oceněna „Osobnost českého sportovního průmyslu“.

 

 

Program

Více informací o průběhu celé akce získáte v sekci PROGRAM.

 

 

Ceny pro diváky

Jako každý rok se na konci každého festivalového dne bude losovat o hodnotné ceny!

 


Vstupné

Rezervaci vstupenek je možné provést na tomto odkazu: http://rs.festivalalpinismu.cz/

 

Ceny vstupného:

Festivalová permanentka 500 Kč, permanentka pro členy AV, ČHS nebo KČT 420 Kč

 

vstupné na pátek 300 Kč/250 Kč, sobotu 340 Kč/280 Kč a neděli 300 Kč/250 Kč (cena za lomítkem platí pro členy Alpenvereinu, ČHS nebo KČT)

 

 

TĚŠÍME SE NA VAŠI NÁVŠTĚVU a  PŘEJEME VÁM MNOHO PĚKNÝCH ZÁŽITKŮ NA MFA PRAHA 2017 !!!