České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Kupkolo.cz MTB Trilogy 2017 – původní myšlenka MTB žije!

Proč „trilogy“? Asi proto, že kromě kratší prologové etapy tu je trojice hodně poctivých bikových prásků. Já jsem v názvu závodu startujícího již pátým rokem z parku v Teplicích nad Metují našel jeho podstatu – tři důležité substance, které z něho tvoří zcela výjimečnou akci, jejíž pověst přesahuje daleko hranice České republiky: krajina, bikeři a organizátoři.

 

Krajina

Javoří hory, Broumovské stěny, Adršpašsko-teplické skály, Vraní hory a další krásné oblasti nenápadně se rozléhající na česko-polském pomezí jsou skvělou příležitostí pro hlavního traséra závodu Vénu Hornycha, který v nich dokáže namixovat výživný a setsakra silný koktejl. Kromě nudných několikakilometrových šotolin tu najdete vše – strmé sjezdy, výjezdy – po šutrech, mezi šutry, po skalách, mezi skalami, po blátě, po jehličí, po kořenech, jetelné i z dimenze X – vhodné pro hození pořádného tygra...

 

Bikeři

Závod má zvláštní auru a cítí to každý. Ti, co ho jedou, ale i ti, kteří se této výzvě (zatím) vyhýbají. Na běžných masových závodech stačí připnout číslo a vydat se po technicky nenáročné trase. V případě MTB Trilogy se stačí podívat na fotky z uplynulých ročníků a je jasné, že tady to už bude o něčem úplně jiném. O zkušenostech, odvaze, řádné fyzičce a taky pevných nervech. Závodní pole MTB Trilogy se dá označit i za komunitu – jsou to všechno bikeři tělem i duší – nadšenci, kteří navazují na prapůvodní touhu MTB – tedy jezdit tam, kde se na kole běžně nejezdí. Atmosféru a filosofii MTB Trilogy nejlépe vystihuje velmi silný příběh ze samotného čela závodu. V poslední etapě měl celkově vedoucí závodník na dlouhé trati Michal Kaněra těžký pád, po němž byl hodně otřesen. Druhý Michal Bubílek mu následně dělal doprovod až do cíle a dobrovolně se vzdal jasného triumfu v celkovém hodnocení závodu ve prospěch pomoci Káňovi (kterého hned po dojezdu odvezla sanitka). Michal je příkladem závodníka, který řadí fair play a kamarádství nad medaile a výsledky. Není lepšího příkladu, o čem je duch Trilogy, než tento příběh!

 

Organizátoři

Trasy vedoucí mnohdy po stopách srnek kdesi v hlubokých lesích, do toho extra měřené úseky pro závodníky „enduro“, důkladné značení, občerstvovačky... a kupa dalších nutných i bonusových věcí. To vše zvládá parta nadšenců kolem Honzy Kolaji a zmíněného Vény Hornycha. Celému týmu patří velký obdiv, protože za pět let existence dokázali vybudovat z MTB Trilogy závod s početnou mezinárodní účastí, který dost možná nemá obdoby ve světě. A to vše, aniž by za nimi stály velké akciovky, finanční domy, automobilky a kupa kravaťáků s těmi správnými konexemi. Ale bez podpory by to samozřejmě nešlo - Honza Kolaja k tomu dodává: "Hodně nás podporuje kamarád, který začínal svůj byznys tak, že posílal zásilky s bikovými komponenty přímo ze svého dětského pokojíčku." Závodníkům šikovná parta organizátorů nabízí čtyři dny ryzího, mnohdy extrémního bikingu, na konci se opeče prase a všichni pak u pivka rozebírají ty tisíce příběhů, které se tam kdesi v jehličí mezi skalami a stromy napsaly. A to je prostě nejvíc - zážitky!

 

Znáte závod, který je prostě jen o poctivém MTB? Maraton, etapák, XC, downhill v jednom? Ano? Pak jste jeli Kupkolo.cz MTB Trilogy.

 

Mimochodem divočák na závěrečné party byl skvělý, šťavnatý – jako samotný závod. Extreme race vyhrál Michal Kaněra (Ghost Team) v čase 12:41:54, dále následoval laureát na cenu fair play Michal Bubílek (Kellys Bike Ranch Team, 12:43:45) a pro bronz si do Teplic nad Metují přijel Jakub Šilar (Velocentrum – Stratos auto, 13:09:25). Enduro Race ovládli kluci z Rockmachine Cyklomax Enduro Teamu – první Franta Žilák a druhý Vojta Bláha. Třetí skončil Tomáš Kutin (Author-Enduro Team). Kratší variantu závodu „half race“ objela v nejrychlejším čase moje maličkost (lidé&HORY, 9:57:30), závod juniorů na této trase vyhrál Josef Mojžíš (Apache Loko Trutnov) v čase 10:25:31. a enduro race na kratší čase ovládl Onřej Paleček. Na delší trati „extreme race“ byla nejrychlejší ženou Lenka Fridrichová (Ghost Team, 17:39:17) a kategorii enduro kralovala Daniela Chlíbková (Redpoint - Eleven Team)

 

Dan Polman

 

 

TIP: krátká videa z minulých ročníků.

Kompletní informace na www.mtbtrilogy.cz.

 

Další fotky z letošního ročníku (zdroj - facebook trilogy):


Michal Bubílek a za ním Michal Kaněra


Když se táta z etapy vrátí...


...může povzbudit svou ratolest v závodech dětí (3. etapa byla inspirována biatlonem)


Díky, že jsem se mohl svézt - i kratší trasa byla úžasná a náročná.


A protože jsem se z etapy vždycky vrátil - mohl jsem si navečer pěkně zafandit - a hned dvakrát :-). Ač se to na první pohled možná nezdá, Trilogy je i příležitostí pro skvělý rodinný výlet.