České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

K&K Pneu Expedice Annapurna-Everest 2009 se vrací

Česká horolezecká expedice K&K Pneu Expedice Annapurna-Everest 2009 - dnes již spíše její torzo ve složení Libor Uher a Petr "Miska" Mašek se vrací domů bez vrcholu. Horolezce zdržel kromě počasí i nepříjemný incident, když jim někdo vykradl depozit. Zpráva o tomto problému od Libora:

"Zdravíme všechny, smůla nás neopustila a už to není ani Murphy co tu řádí. Pravděpodobně nějací šerpové vykradli náš depozit ve výšce 6660m. Přišli jsme o kompletní vybavení, které jsme si tady uskladnili. Mačky, sedáky, cepíny…prostě vše. Nikoho by ani nenapadlo, že něco takového se tu může stát, zvlášť v takové výšce. Museli jsme se vrátit do ABC a začít shánět nové vybavení od expedic, které to už zabalily. Nakonec se to podařilo a měli jsme obrovské štěstí. Máme nové vybavení."

Bohužel včera (4. 6.) bylo bezvětří a jasno, tedy vrcholový den. Dvojice českých horolezců ale byla teprve na cestě do výškového tábora č. 3. Kvůli další vlně špatného počasí se naděje na vrchol rozplynuly. Více Libor Uher v telefonátu: http://www.liboruher.cz/audio/c3_1.mp3 Libor Uher a Petr Mašek se nakonec rozhodli ukončit pokus o výstup na Mt. Everest (8848 m) a ráno v sedm hodin zahájí sestup do ABC. Libor Uher na svém webu píše:

“Omlouváme se všem, bojovali jsme do poslední chvíle, ale vlastní chybou jsme se připravili o vrchol. Ještě o půlnoci vysvitla naděje, vysvitl měsíc a oblačnost se roztrhala. Začali jsme vařit čaj do termosek a připravovat se na útok. Po dvou hodinách jsme byli sbaleni a Petr už šel kousek napřed, ale zasekl se mi zip u výškových bot. Hodinu jsem s tím zipem zápasil. Petr se vrátil do stanu. Ve tři hodiny deka a začalo hustě sněžit. Končíme. Ráno v 7.hod čínského času začneme sestupovat. Pobereme co uneseme…něco budeme muset obětovat. Cesta dolů nebude snadná. Kanaďané si vzali kyslík a pokračovali dál. Těžko říct kam se jim podaří dostat a hlavně zda budou mít dobré počasí pro sestup. Cesta dolů nebude lehká. Jsou tam přimrzlé fixy a musí se jít těžké úseky jen pomocí cepínů. Ozveme se až budeme v ABC. Až budeme v klidu. Posíláme pozdravy domů, je nám to moc líto…”

Pokud vše vyjde, tak by měl Libor s Petrem přiletět 13 .6. do Vídně.

Zprávy z expedice sledujte ZDE

Expediční pohlednice - pro zvětšení klik na náhled: {gallery}novinky/chooyu_everest_09{/gallery}