České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

K&K Pneu Expedice Annapurna-Everest 2009

Česká horolezecká expedice K&K Pneu Expedice Annapurna-Everest 2009 ve složení Libor Uher (vedoucí a hlavní organizátor expedice), Petr "Miska" Mašek, Radim Slíva a Petr Valchař odlétá 23. března do Nepálu pokusit se vystoupit na vrcholy dvou osmitisícovek.

Za cíl si dali výstupy na nejobávanější osmitisícovku Annapurnu (8201 m) a 320 km vzdálenou nejvyšší horu světa Mt. Everest (8848 m). Cestu na vrchol Annapurny chtějí vést východním hřebenem přes Rock-Noir. Původně měli v plánu jako první aklimatizační vrchol Cho Oyu (8201 m). Ale politická situace na čínské straně, která přístup k horám uzavřela, překazila jejich plány. "Náhradní" vrchol Annapurna tak ještě zvýšil náročnost celé expedice. Pod Annapurnou se nejspíše spojí i s expedicí Martina Minaříka a Dodo Koplolda, o které jsme vás již informovali (více ZDE).

Na Everest plánovala expedice vystoupit severní stěnou, hodnotnou cestou – tzv. Hornbeinovým kuloárem. Tuto cestu se podařilo prostoupit zatím pouze sedmi expedicím, mezi nimiž nebyl žádný český horolezec.  V roce 1988 se o ni neúspěšně pokoušel i Josef Rakoncaj, který českým adeptům o její zdolání dal cenné rady, kudy vést výstup. V rozhovoru pro Deník sport Libor Uher vysvětlil, proč zrovna tato cesta: „Přišel s tím Péťa Mašek, já ze začátku vůbec nevěděl, co si o tom myslet. Je to dost těžká cesta. Vždyť ji doposud vylezlo jen sedm expedic a žádná česká. A když to tam i Jožka Rakoncaj otáčel asi dvě stě metrů pod vrcholem... Už jen tohle svědčí o tom, že to bude extrémně těžká cesta. Je hodně závislá na sněhových podmínkách. Já to vidím tak, že máme deseti, možná dvacetiprocentní šanci, že do cesty vůbec nastoupíme. Pokud nebudou podmínky, je skoro nemožné to vylézt.“ Ale i tento pokus bude muset být díky politickým machinacím Číny zřejmě změněn. Nechme se překvapit, co horolezci v rámci K&K Pneu Expedice Annapurna-Everest 2009 ještě vymyslí přímo pod kopcem.

Zprávy z expedice sledujte ZDE

Expediční pohlednice - pro zvětšení klik na náhled: {gallery}novinky/chooyu_everest_09{/gallery}