České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Kilian Jornet splnil aklimatizační misi na Cho Oyu: z C1 na (? vrchol) za 14 h

Elitní světový skilapinista a mountairunner se znovu pokusí vyběhnout na nejvyšší horu světa v rekordním čase. A to nikoliv po normální cestě! Devětadvacetiletý Katalánec Kilian Jornet Burgada se o tuto výzvu pokoušel již loni, ale počasí bylo tak špatné, že se musel otočit již v Rongpuku poslední obydlené osadě na cestě do základního tábora.

 

Aklimatizace splněna...

Kilian je po kondiční stránce zcela nadprůměrným tvorem, nicméně jeho pokus bude vyžadovat také skvělou aklimatizaci. Proto se rozhodl o výstup na Cho Oyu (8201 m) společně se svou švédskou přítelkyní a také světoznámou horskou běžkyní Emelie Forsberg. K vrcholovému útoku vyrazili z C1 (6400 m) 7. května, společně vystoupili k pásu žutých skal "Yellow Band" (7700 m). Počasí bylo ale stále horší, a tak se Emelie rozhodla sestoupit, i tak výrazně překonala své výškové maximum. Pávě pás skal byl asi největším oříškem čtrnáctihodinového výstupu "Skály byly pokryté ledem, a tak tento úsek byl rozhodně těžší, než jsem čekal." Kilian pokračoval dál navzdory silnému sněžení, které začalo od hranice 8000 m. Sám přiznává, že ve špatné viditelnosti nedokáže říct, zda byl až úplně na vrcholu.

Kde je vrchol Cho Oyu?

Tato hora je zrádná svým obrovským vrcholovým plató s několika místy, které se jeví jako vrchol. Přední německý Himálajista Ralf Dujmovits dodává: "Byl jsem na tomto vrcholu třikrát. Mohu potvrdit, že když vystoupíte na plató nad 8000 metry, zbývá k vrcholu minimálně hodina a půl chůze. Z vrcholu je vidět komletně trojice Nuptse - Everest - Lhotse." Zažila se hláška (která se běžně zneužívá), že: "Jakmile vidíš Everest, jsi na vrcholu." To ale zdaleka není pravdra, protože Everest je vidět dřív. Jamie McGuiness, který stál na nejvyšším bodě Cho Oyu čtyřikrát, přidává další kritérium: "Musíte vidět jezera v údolí Gokyo, teprve pak jste skutečně na vršku." Nicméně Kilian viděl tak možná pár metrů před sebe, a tak těžko soudit... Hlavně, že je dobře aklimatizovaný na svůj hlavní cíl...


Kilian a Emelie na Cho Oyu

 

Hlavní mise: rekord na Mt. Everestu

Zatímco Emelie odjede domů připravovat se na běžecké závody, Kilian se přesune pod Mt. Everest (8848 m), který by rád „vyběhnul“ a „seběhnul“ v co nejkratším čase. A pozor – kdo by si snad myslel, že pofrčí po fixech na udupané pistě, je na omylu. Rád by na vrcholu stanul po průstupu jedním ze dvou kuloárů – buď Hornbeinovým, nebo Nortonovým! K tomu ještě dodává: „Rád zdolávám hory v lehkém stylu – člověk je rychlejší, netráví příliš mnoho času ve vysoké nadmořské výšce a není tak rychle unavený. Na druhou stranu si musí neustále připomínat, že s ním je spojené dost velké riziko.“ Držme palce a přejme mu MNOHEM více štěstí, než měl další velmi sledovaný „rychlík“ na Mt. Everestu – Ueli Steck, mimochodem jeho průvodce severní stěnou Eigeru. Aktuální informace z jarní himálajské sezóny budeme postupně přinášet.

 

Zdroj: Explorersweb.com