České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Karakoramská sezóna se rozjíždí – slibuje zajímavé projekty!

Nanga Parbat (8125 m)

Zkušená dvojice Alberto Zerain a Mariano Galvan chtějí zdolat výzvu v podobě traverzu hřebenu Mazeno Ridge. Cestu vedoucí přes osm více než 6000 m vysokých vrcholů a dlouhou necelých 11 km poprvé zdolali Sandy Allan a Rick Allen v roce 2012. Oba mají skvělou aklimatizaci z Nepálu z Annapurny a Lhotse. Alberto se navíc o hřeben pokoušel už v roce 2011. Na Parbatu působí hned několik komerčních expedic – jedna pod vedením Mingma Gyalje Sherpa již dosáhla vrcholových partií. Nicméně prý špatně odhadli jeden kuloár a pravděpodobně se nedostali až úplně nahoru.

Nanga Parbat - zprava vybíhá hřeben Mazeno, foto: A. Zerain
 

K2 (8611 m)

Pod druhou nejvyšší horu míří celá řada malých i velkých týmů. Nejsledovanějším mužem bude určitě polský horolezec a skialpinista Andrzej Bargiel, který se pokusí jako první na světě sjet z K2 na lyžích. Dosavadní pokusy skončily neúspěchem, nejčastěji však tragicky – Andrzejovi držíme palce! V roce 2015 vystoupil sólo na Broad Peak a sjel ho na lyžích, to samé uskutečnil v roce 2014 i na Manaslu, kde vytvořil zároveň časový rekord výstupu (14h a 5 min).

 

Broad Peak (8051 m)

Také zde bude rušno a to i z toho důvodu, že mnoho expedic plánuje dva vrcholy – Broad Peak + K2. Španělská legenda Oscar Cadiach by tu rád dokončil svou Korunu Himálaje (14x8000 bez užití umělého kyslíku).

 

Gasherbrum I (8068 m) a Gasherbrum II (8035 m)

O velké vzrůšo se jistě postará i Mára Holeček, který se vrací (jak jinak!) pod jihozápadní stěnu Gasherbrumu I, kde má několik let rozlezený prvovýstup. Budeme držet palce a sledovat, jak jen to půjde!

Pozornosti alpinistů z celého světa neuniknou ani Španělé Alberto Inurrategi, Juan Vallejo a Mikel Zabalza, kteří by rádi zmákli traverz mezi oběma osmitisícovkami.

Alpinistický matador Bruce Normand se společně s dalšími spolulezci chystá na obtížný Gasherbrum IV (7925 m).

 


Plánovaný prvovýstup Máry v jihozápadní stěně Gasherbrumu I - modře neznámý úsek...

 

Zdroj: Altitudepakistan.blogspot.com, lidé&HORY