České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

K2 (8611 m): 31 lidí na vrcholu, 2 oběti, Češi se ve zdraví vrací domů

Na druhé nejvyšší hoře světa se letos událo několik zajímavých událostí, zabojovali tu i Češi, vrchol jim však odolal. Jednoznačně nejbombastičtější zprávou letošní sezóny na K2 (8611 m) je historicky první sjezd z vrcholu do BC na lyžích, který se podařil polskému extrémnímu lyžaři Andrzeji Bargielovi. Dařilo se i komerčním expedicím. Dne 21. 7. stanulo na vrcholu patrně doposud rekordních 31 lidí. (V roce 2012 to bylo 28.) Mezi nimi byl i jeden z vedoucích Chhang Dawa Sherpa, který na K2 vystoupil již po sedmé! Mimo jiné má zkompletovanou i Korunu Himálaje (14x8000 m).


K2 (8611 m), foto: Kristine De Abreu

K technicky velmi obtížné a objektivně nebezpečné K2 patří bohužel i oběti. Letos se z expedice nevrátí japonský horolezec Kojiro Watanabe, který zahynul během sestupu z vrcholu po pádu v oblasti nebezpečného kuloáru (cca 8300 m). Druhou obětí je kanadský alpinista Serge Dessureault, který se zřítil v oblasti C2, zhruba ve výšce 6700 m.


Marek Novotný

Jak jsme vás již informovali, na K2 z Čech vyrazil sám Marek Novotný. Jeho druhý pokus o výstup na K2 skončil těsně nad hranicí 8000 metrů. Více již zpráva na jeho FB (20. 7. 2018): „Kuloár pod ramenem K2, vpravo obří seraky, dnes v 6:00 hod, slunce vydrželo pouze 5 minut. Pak silný vítr a sněžení. Marek fixoval cestu do C4, dlouhých 11 hodin, úplně sám. Stan v C4 mu ale smetla lavina kamenů. Úplný vrchol se nepodařil. Marek je v bezpečí v Base Campu.“ Přesto se jedná o hodně kvalitní výkon hodný obdivu. Přeci jen jednočlenná expedice na K2 je opravdu velká výzva.


Klára Kolouchová

Také Klára Kolouchová měla s K2 své druhé „rande“. Vyrazila se stejným týmem složeným z amerických, kanadských a anglických horolezců. Více již Klára na svém webu: „Po dvou letech, druhý pokus, K2 – můj Dream 2K2 zůstal snem. Vrcholový pokus se nepovedl a na další bohužel nezbývá čas. Nepíše se mi to lehce a emoce jsou jak na horské dráze. Tím spíš, že části mého týmu, jehož jsem byla součástí, se to povedlo – 22. 7. 2018 stáli na vrcholu – a já jim to strašně moc přeju. A taky si stále dokola procházím krok za krokem, co se tam nahoře vlastně stalo, proč mi tělo v necelých 7.000 m n.m. vystavilo tak najednou stopku, když všechno vypadalo tak dobře, proč proč proč… Protože tohle jsou hory a tahle je obzvlášť speciální, a protože ty jsi tady, živá a zdravá, abys mohla vyprávět svůj příběh” říká mi Noel, kterému to vyšlo až napotřetí.“

Oběma jmenovaným přejeme, aby jim to vyšlo také napotřetí, pokud se na K2 zase v budoucnu vydají.

 

Zdroj: Explorersweb.com,  FB Marek Novotný, Klarakolouchova.cz a lidé&HORY