České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Je to doma! Mára Holeček a Zdeněk Hrubý to dokázali – famózní prvovýstup alpským stylem na Talung

České horolezectví se po letech dočkalo: Mára Holeček a Zdeněk Hrubý předvedli světový výkon v podobě prvovýstupu alpským stylem na sedmitisícovku Talung! Jedná se po dlouhých letech o počin, o kterém se zdaleka nebude mluvit pouze v české kotlině, ale svěží vítr ho roznese do všech míst, kde mají potuchu o tom, co je alpinismus. Po první etapě jejich třídílného projektu „Never Stop Exploring!“ tak jedou v pomyslném žlutém trikotu.

Shrnuto a potrženo: Prvovýstup alpským stylem severozápadním pilířem na vrchol Talungu 7349 m, za sedm dní lezení ve stěně a šest přetrpěných bivaků, ve dvou lidech bez další cizí podpory. Délka výstupu 2500 m, obtížnost M6+,WI6. Oblast Kangchenjunga, východní Himálaj – Nepál.

Řekli před odjezdem na expedici:

Zdeněk: „Pro mě je Talung jasná volba – ta linie je úžasná a navíc se chci znovu do toho nádherného kotle Kangchenjungy podívat. Dřív jsem měl v hledáčku pouze osmitisícovky, ale dnes už mám trochu jiné priority – více dám na krásu linie. Ale samozřejmě se musí jednat o vysoký kopec, protože výšku mám rád a cítím se v ní dobře.“

Mára: „Na Talungu jsem už byl s Houbou v roce 2002. Pytel visí asi v 6500 metrech.“


Zleva: Zdeněk a Mára na tiskové konferenci před odletem do Nepálu

Zpráva Marka Holečka z Kathamndu (28. 5. 2013):

"Posíláme pozdrav z Nepálu, z místa, které by se bez nadsázky dalo označit, jako horoucí řiť medvěda. Právě již čekáme na letadlo, jež nás posune přes  Kathmandu blíže k domovu. Ve stínu je 40 stupňů a i vzduch se líně tetelí. Snad jedině vychlazený Carlsberg padající do našich vyprahlých volátek, se dá označit přívlastkem civilizační vymoženost, jinak hotový středověk :-).

Ale k věci, naše první expedice Never Stop Exploring - Nepál, se dá již označit za exkluzivně úspěšnou. Z českého horolezeckého úhlu se jedná o nejlepší výstup od pádu bolšána v Himálajích a to prosím bez toho, že bychom ztratili soudnost. Ze světového pohledu bude patřit mezi nejvýznamnější podniky ve velehorách letošního roku."

Redakce lidé&HORY oběma českým horolezcům gratuluje a zároveň jim přeje mnoho úspěchů i v dalším pokračování tak úspěšně rozjeté trilogie „Never Stop Exploring!“. Čtenáři lidé&HORY se samozřejmě mohou těšit na zajímavé čtení o tomto zásadním výstupu v č. 4/2013.