České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Jarní himalájská sezóna - shrnutí

V Himálajích bylo letos na jaře rušno, padlo několik rekordů (i dost zvláštních). Ale že by byl na osmitisícovkách zaznamenán nějaký převratný alpinistický výkon, tak to ani náhodou... Dokonce by se dalo konstatovat, že kvalita jde dolů - vždyť například na Mt. Everestu byly opět stovky lidí, ale jen dva výstupy byly uskutečněny bez použití umělého kyslíku...

 

Shisha Pangma (8027 m)

Němku Ines Papert a Slovince Luka Lindiče zlákala jižní stěna Shisha Pangmy. Oba velezkušení alpinisté ji chtěli přelézt po nové cestě, případně vytvořit nějakou novou variantu. Jenomže počasí jim vůbec nepřálo a byli rádi, že se vrátili živí a zdraví domů, když jen těsně unikli za stanu před mohutnou lavinou na jejich aklimatizačním vrcholu Nyanang Ri (7071 m).  


Boyan Petrov (1873 - 2018)

Štěstí na nejnižší ze čtrnácti osmitisícovek bohužel neměl přední bulharský alpinista Boyan Petrov, který chtěl po Shisha Pangmě navázat rychlým výstupem na Mt. Everest z tibetské strany. Na začátku května bezestop zmizel během sólo pokusu o vrchol. Zoolog a horolezec Boyan Petrov (*1973), zaměstananec Národního přírodního muzea v Sofii, se v roce 2014 stal prvním Bulharem, který stanul na vrcholu třetí nejvyšší hory světa – Kangchenjunze (8586 m) a zároveň se stal prvním diabetikem, jemuž se podařilo vystoupit do takové výšky bez použití umělého kyslíku. Aby zdravotních komplikací v jeho životě nebylo málo, vedle cukrovky se léčil také s nádorovým onemocněním. Rok 2014 pro něj byl zlomovým – v červenci (po úspěchu na Kangchenjunze) vystoupil během pouhých osmi dnů na Broad Peak (8047 m) a K2 (8611 m). K tomuto dodnes planému rekordu mu prostřednictvím videa gratuloval i Reinhold Messner. Stal se také 35. člověkem, který vystoupil na tři osmitisícovky za méně než 100 dní. To vše absolvoval navíc se sešroubovanou nohou po autonehodě. Jako první Bulhar stál (vedle K2 a Kangchenjungy) také na vrcholu Gasherbrumu I (8080 m) v roce 2009. Týž rok vystoupil i na Gasherbrum II (8035 m), při sestupu spadl do trhliny a byl zachráněn skupinou španělských horolezců. Také po sestupu z K2 přežil díky pomoci druhých. Upadl do bezvědomí v důsledku hypoglykemického záchvatu, situaci naštěstí dobře odhadla polská expedice a poskytla mu pomoc. Boyan Petrov vystoupil na deset ze čtrnácti osmitisícovek (vždy bez použití umělého kyslíku).

 

Cho Oyu (8201 m)

Tradiční vrchol komerčních expedic byl opět v obležení davů. Pro alpinismus se tu nestalo nic zásadního.

 


Dhaulagiri, foto: Alex Gavan

 

Dhaulagiri (8167 m)

Španělský nezmar Carlos Soria (!79 let) se opět vrátil na horu, která mu odepřela vrchol již sedmkrát. Naposledy se tak stalo loni, kdy se musel otáčet 200 metrů pod vrcholem. Právě Dhaulagiri a Shisha Pangma jsou poslední dva vrcholy, které mu chybí do Koruny Himálaje (14x8000). Na letošní expedici mu stopku vystavily špatné počasí a hlavně vichřice. Nejvýše se dostal do C3, kde musel ukončit svůj již osmý pokus!
 


Carlos Soria (79) - již po osmé vyráží na Dhaulagiri

 

Makalu (8485 m)

Němec Thomas Lämmle završil pozoruhodný double, když 21. května vystoupil sólo a bez použití umělého kyslíku na Lhotse (8516 m). Pouhých osm dní před tím zvládl tímto stylem i Makalu (8485 m). Lhotse se stala pro 52letého alpinistu sedmým osmitisícovým vrcholem jeho kariéry.

 

Everest (8848 m) / Lhotse (8516 m)

Na nejvyšším vrcholu Země bylo nejrušněji v historii - stanulo na něm přes 700 lidí, čili bylo překonáno dosavadní maximum z roku 2013, klteré činilo 665. Může za to velký počet komerčních expedic na nepálské i čínské straně, ale také jedenáct dní se skvělými povětrnostními podmínkami. 

Bohužel slovenská horolezecká legenda Peter Hámor a rumunský alpinista Horia Colibasanu se rozhodli kvůli nepříznivým podmínkám ukončit expedici, jejímž cílem byl extrémní traverz z Mt. Everestu a Lhotse.

Kromě této dvojice se pokoušel o doposud nezlezený traverz Everest-Lhoce také Nepálec Tenji Sherpa, který měl absolvovat tento projekt loni s Ueli Steckem (legendární Švýcar tragicky zahynul při aklimatizaci). Přidal se k němu i anglický horolezec a kameraman Jon Griffith, který výstup absolvoval s ohledem na natáčení s kyslíkem. Nakonec oba vystoupili na vrchol Everestu, ale následně sestoupili do základního tábora. 

Japonský alpinista Nobukazu Kuriki (36) se letos vydal na Mt. Everest již po osmé. Jeho cílem byl sólo výstup bez použití umělého kyslíku. Po sedmi neúspěšných pokusech v podzimní sezóně poprvé zvolil jarní termín. Bohužel jeho tělo bylo nalezeno nad druhým výškovým táborem bez známek života. Kuriki preferoval lehký alpský styl, nejlépe sólo. Sám vystoupil například na Denali (2004), Aconcaguu, Elbrus, Kilimanjaro (všechny 2005) a Carstensz Pyramid (2006). Na svět se díval také z vrcholu dvou osmitisícovek: Cho Oyu (2007) a Mt Dhaulagiri (2009).


Everest-Lhotse, plán traverzu Tenji Sherpy

 

Rekordy na Everestu

Tzv. „High Double“ - tedy výstup na Mt. Everest (8848 m) a sousední Lhotse (8516 m) během 24 hodin - se podařil Australanovi Stevu Plainovi, který výstupem na nejvyšší horu světa stanovil rekord Seven Summits (nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů během 117 dnů). High Double ve dnech 18. a 19. května 2018 zvládla i nepálsko-americká dvojice Tendi Sherpa a Mat Wood a také Matt Moniz (USA) Willie Benegas (ARG). Moniz se ve svých teprve 20 letech stal nejmladším „doublistou“ v historii.


Mt. Everest (8848 m)

Nejvyšší vrchol planety přináší každý rok nějaký rekordní příběh. Letos můžeme zatím (do uzávěrky čísla) mluvit o třech. Nepálec Kami Rita Sherpa (48) vystoupil na Mt. Everest (8848 m) již po dvaadvacáté. Překonal tak světový rekord svého krajana Apa Sherpy, který v roce 2011 stanul na nejvyšším bodě planety po jednadvacáté. Také mezi ženami byl překonán největší počet výstupů. Ani Lhakpa Sherpa (44) stanula na vrcholu po deváté, čímž vylepšila vlastní maximum. Dosáhnout vrcholu Mt. Everestu se letos na pátý pokus podařilo také čínskému horolezci s amputací obou dolních končtin. Xia Boyu (69) přišel o nohy kvůli rozsáhlým omrzlinám, které utrpěl v roce 1975 (tenkrát mu bylo 25 let), když ho bouře na Mt. Everestu uvěznila na dva dny ve výšce 8600 m. Mezitím absolvoval tři neúspěšné pokusy s protézami. Letos tak dosáhl vítězství ve více než čtyřicetiletém boji o výstup na nejvyšší vrchol světa.

Jsou také rekordy z jiného soudku, které snad naše médium ani nemusí zmiňovat. Ale pro informaci - na Mt. Everestu byla uskutečněna nejvýše položená slavnostní večeře na světě. Ehm... Celá tato akce proběhla na Severním sedle (7050 m) a dosavadní rekord prý posunula o celý jeden kilometr vzhůru.

 

Zdroj: Altitudepakistan.blogspotPlanetmountain.comAlpin.de, lidé&HORY