České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Jak se obléknout do hor?

Každý rok varují odborníci i horská služba, že hory, i ty české, mohou být nevyzpytatelné. Krásné slunné počasí se během několika minut může změnit v nepropustnou mlhu, krupobití nebo řádění vichřice. Zkušení sportovci ale také říkají, že neexistuje špatné počasí, pouze nevhodné oblečení.

Ve výběru toho správného oblečení hraje v každém případě prim sezóna. Od jara do podzimu můžete hory objevovat ze sedla horského kola, v zimě všechny zasněžené kopce přitahují lyžaře. Prodejce sportovního vybavení Harfasport vás spolehlivě vybaví kvalitním lyžařským i cyklo oblečením.

 

 

Moderní materiály udrží tělo v teple a suchu

V jakémkoli počasí je základ udržet tělo v teple a pohodlí. Lépe vám poslouží funkční materiály, než oblečení z čisté bavlny. Moderní syntetické materiály udrží vaše tělo v suchu i při zvýšené zátěží. Spolehlivě odvádí pot od těla a drží ho tak v suchu. Ačkoli se bavlněné tričko může zdát příjemnější, jeho hlavní nevýhodou je, že tkanina v sobě zachycuje vlhkost a tím tělo ochlazuje.

Na trhu existuje nepřeberné množství kvalitních syntetických i přírodních vláken, které se na výrobu oblečení používají. Sportovní oblečení je vyráběno i z mixů několika z nich, tak aby stoprocentně splňovalo svůj primární účel. Ty nejlepší materiály jsou měkké, lehké a propustné. To oceníte především u cyklo oblečení, které je díky tomu velmi dobře skladné. Chybu rozhodně neuděláte, pokud sáhnete i po funkčním spodním prádle. To vyrobené z příměsí vlny, bambusové viskózy nebo merino navíc zabraňuje nežádoucímu zápachu.

 

Tři vrstvy pro dokonalý komfort

Kdykoli vyrážíte na horskou túru, cyklistický výlet nebo na sjezdovky, měli byste předpokládat, že může během dne výrazně poklesnout teplota. Před teplotními výkyvy se dobře ochráníte využitím tří vrstvého systému. Vhodně vrstveným oblečením totiž svému tělu umožníte přirozeně zachovat jeho termoregulační schopnosti. Správně vrstvení nepodceňujte především u nákupu lyžařského oblečení.

První vrstva má za úkol odvod potu dále od pokožky pryč. Tvoří ji funkční spodní prádlo. Ve velmi chladném počasí volte nátělníky s krátkými nebo dlouhými rukávy a tří čtvrteční nebo dlouhé spodky. Druhá vrstva je izolační a pomáhá tělu udržet jeho přirozenou teplotu. Většinou jsou vyrobeny z fleecových materiálů. Třetí ochranná vrstva tvoří bariéru mezi vaším tělem a okolím a chrání ho tak před nepřízní počasí. Svrchní materiály jsou často nepromokavé, lehké a větruvzdorné.

Do jakéhokoli počasí se obléknete v kamenné nebo online prodejně Harfasport. Obchod má více než 20 letou tradici a je největším specializovaným prodejním místem lyží a kol. V případě zájmu o další rady se neváhejte obrátit na profesionální prodejce, kteří vám velmi rádi pomohou s výběrem.

 

Zdroj: Harfasport.cz