České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Jak se daří Čechům a Slovákům na osmitisícovkách?

Tým legendárního slovenského horolezce Petera Hámora i česká dvojice David Fojtík a Miloš Palacký mají za sebou úspěšné aklimatizační výstupy. Nyní se již koncentrují na své hlavní cíle v základních táborech.


Slováci na Dhaulagiri (8167 m)

Peter Hámor by letos rád dokončil Korunu Himálaje, jeho poslední osmitisícovkou, na které ještě nestanul, je Dhaulagiri (8167 m). Společně s ním se na sedmou nejvyšší horu světa vydali slovenští spolulezci Michal Gabriž, Michal Sabovčík, Tomáš Petrík a Ján Šustr. Tým absolvoval poctivou aklimatizaci na Island Peaku a Pumori:

zpráva na webu P. Hámora (28. 3. 2017):

„25. marca o 7:30 hod. sme spolu s Tomášom Petríkom, Mišom Sabovčíkom, Jankom Šustrom a Haike Ivaničovou stáli na vrchole Island Peaku a teraz nás čaká najnáročnejší výstup prvej časti tohtoročného Himalájskeho dobrodružstva, sedemtisícová nedostupná krásavica Pumori.“

zpráva na webu P. Hámora (3. 4. 2017):

„Aklimatizačná časť expedície sa definitívne končí. Na Pumori sme sa otočili pod sedlom (približne v 6400 m) a už sme späť v Pyramíde. Tentoraz to bola úplne iná hora, ako si ju pamätám spred šiestich rokov. Modrý ľad, lietajúce kamene všetkých frakcií, nad všetkým zemetrasením narušený visutý ľadovec a hlavne takmer žiadny sneh, ktorý by urýchlil a uľahčil výstup. Presne to, čo sme ako prípravu na Dhaulágiri potrebovali.“

Slovenský tým dorazil ve čtvrtek 13. 4. 2017 v pořádku do BC pod Dhaulagiri, kde započal práci na hlavním cíli expedice.


Slováci v BC pod Pumori (7161 m)

 

Češi na Mt. Everestu (8848 m)

David Fojtík – osmý Čech, kterému se v roce 2006 podařilo vystoupit na nejvyšší vrchol světa (navíc bez použití umělého kyslíku), se vrací se svým spolulezcem Miloslavem Palackým, který tenkrát musel výstup ukončit ze zdravotních důvodů. Také Češi mají úspěšně za sebou první část aklimatizace.

zpráva na Facebooku Davida Fojtíka (18. 4. 2017):

„Tak jsme misto šmigrustu vylezli na Island Peak (6189 m). Tim jsme ukoncili prvni cast aklimatizace, odted uz se budeme pohybovat jen pod Everestem. Cekaji nas celkem 3 prustupy ledopadem Khumbu, coz je takova everestovska obdoba ruske rulety. Dnes se loucime s Robinem a Filipem, kteri miri domu a my do Everest BC.“


Češi na vrcholu Island Peaku (6189 m)
 

A na závěr ještě zmiňme naše bratry Slovany – Poláky působící na Makalu (8485 m). Čtyřčlenná expedice vedená Pawłem Michalskim se zatím ze všech „osmitisícovkářských týmů“ dostala v letošní sezóně nejvýše. Ve středu 12. 4. dosáhli polští horolezci C2 (6700m) a následně vystoupili až do výšky 7000 m. Nyní čekají na lepší počasí v BC.

 

Všem zmíněným horolezcům držíme palce na cestě za jejich sny! Další informace budeme postupně přinášet...

 

Zdroj: Peterhamor.sk, FB - David Fojtík, lidé&HORY a  Altitudepakistan.blogspot.com