České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ines Papert jako první zopakovala Jasperovu cestu Ritter der Kokosnuß

Legendární německá horolezkyně (mimo jiné také vítězka SP v drytoolingu) ukazuje, že je stále na vrcholu sil. V pátek 23. 1. 2015 se pokusila o první opakování extrémní mixové cesty Ritter der Kokosnuß (M12, WI5) z dílny Roberta Jaspera. Jak Ines Papert prozradila, při prvním pokusu dostala pořádnou lekci: „Během přelézání první M9 délky jsem vylomila chyt a letěla jsem zády přímo na velký rampouch. Led se zlomil, moje záda naštěstí ne, ale pěkně to bolelo. Pokus jsem nakonec vzdala, ale věděla jsem, že se brzy vrátím.“

 


Vlevo jeskyně s cestami Flying Cirus a Ritter der Kokosnuß; uprostřed: Mach 3 (IV M9, 150m, Robert Jasper, Markus Stofer 2003); vpravo: Reise ins Reich der Eiszwerge (M6+/M7, Robert & Daniela Jasper, 1996)

 

A jak řekla, tak udělala – po dvou dnech odpočinku (zejména kvůli velmi bolavým žebrům) dorazila 26. ledna pod převislou skálu v plné síle. Vedle spolulezkyně Rachel Schelb ji doprovodil i známý fotograf a horolezec Thomas Senf. Ines Papert nakonec velmi obtížnou linii zdolala – jako první žena a jako druhý lezec po jejím autorovi Robertu Jasperovi. Cesta se nachází ve švýcarském Kanderstegu na legendární stěně Breitwangflue. Ritter der Kokosnuß (M12, WI5, 165 m) vede vedle další Jsperovy legendární cesty The Flying Circus (M10, 145 m). Robert Jasper se o tento prvovýstup snažil již několik let – vždy čistě s použitím pouze vlastního jištění - šroubů do ledu, sadou vklíněnců a friendů. Přelézt se mu ji podařilo v únoru 2013.

 

Fotografie Thomase Senfa:

 

Zdroj: Planetmountain.com