České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Horolezec roku 2019

Soutěž Horolezec roku, která se tradičně vyhlašuje na Mezinárodním festivalu alpinismu Praha, letos dospěla k jubilejnímu desátému ročníku. Překvapení se nekonalo a soutěž za svoji desetiletou historii poznala jen jednoho jediného vítěze. Tento fakt na dramatičnosti soutěži určitě nepřidá, nicméně pravidelné vítězství vypovídá jednoznačně o tom, kdo že je králem (nejen) české horolezecké scény.

Titul Horolezec roku získal již po desáté v řadě a zcela zaslouženě Adam Ondra, který měl skvělou sezónu, v níž mimo jiné získal v lezení na obtížnost titul mistr světa i Evropy a vyhrál celkově i světový pohár. V boulderingu skončil ve světovém poháru celkově druhý. Do toho samozřejmě také přelezl řadu obtížných cest na skalách.

Na stupních vítězů v soutěži Horolezec roku Adama doprovodili dva čeští borci, o kterých se mluví, stejně jako o něm, i daleko za českou kotlinou – Mára Holeček (2. místo) a Zdeněk Hák (3. místo). Této dvojici se podařil výstup světové úrovně, když zvládli prostoupit severozápadní stěnu 7321 m vysoké nepálské hory Chamlang po cestě UFOline (ABO: M6, WI5, 2500 m). Mára k tomu pak ještě přidal další prvovýstup „Boys 1970“ (M6, WI6, 1200 m) na Huandoy (6360 m), který v Peru uskutečnil s Radoslavem Grohem.

Porotu tvoří oba organizátoři soutěže: společnost ALPY a časopis lidé&HORY a internetové portály Lezec.cz a Horyinfo.cz. Hlasuje se tak, že každý ze čtyř zmíněných porotců ohodnotí z nominovaných osobností pouze tři systémem: nejlepší 3 body, druhé místo 2 body, třetí 1 bod. Letos bodovaly pouze tři zmínění horolezci a také Gabriela Vrablíková, ktrá se po přelezu cesty Wicked Hand (9a) stala první českou lezkyní, která zvládla obtížnost 9a.

Úspěšným horolezcům gratulujeme a přejeme jim mnoho úspěchů v další sezóně!
 


Ceny předávali kromě organizátorů MFA také Ines Papert (D) a Luka Lindič (SLO) - vlevo

 


Adam Onda (1. místo), Zdeněk Hák (3. místo), Mára Holeček (2. místo) dorazil "až po" :-)

 

foto: Jakub Müller / Milisphoto.eu