České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Hřeben Mazeno na Nanga Parbatu - jedna z největších himálajských výzev konečně zdolána!

Mezinárodní expedice mířící k vrcholu Nanga Parbatu (8126 m), jejímiž členy jsou Skot Sandy Allan, Angličan Rick Allen, jihoafrický horolezec Cathy O’Dowd a tři Šerpové Lhakpa Rangdu Sherpa, Lahkpa Nuru Sherpa a Lakpa Zarok Sherpa, se letos rozhodli pokusit se o prvovýstup přes 10 km dlouhý hřeben Mazeno. Tento exponovaný hřeben táhnoucí se ve vysoké nadmořské výšce odolal všem devíti pokusům (první v roce 1979).


Obrovské převěje na obrovském hřebenu Mazeno...

Potom ale přišel desátý pokus a jedna z největších himálajských výzev byla konečně zdolána! Čtyři členové se probojovali 13. července do výšky 7950 m, ale kvůli špatným podmínkám se museli otočit, i když od vrcholu je dělilo pouhých 200 výškových metrů. Kromě dvou lezců, kteří byli součástí i tohoto útoku na vrchol - Sandy Allana a Ricka Allena, sestoupili Diamírskou stěnou zpět do BC. Zbylí dva jmenovaní lezci zůstali na hřebeni a 15. července se pokusili o náročný výstup na vrchol ještě jednou. A podařilo se. Po 18 (!) dnech strávených ve výškových táborech se jim výstup zdařil. Za cestou k nejvyššímu bodu osmitisícovky Nanga Parbat překonali během devíti dnů osm více než sedmitisícových vrcholů alpským stylem! Oba úspěšní horolezci jsou již v pořádku v základním táboře bez jediné omrzliny či jiných příznaků zdravotních komplikací. Největším problémem obou úspěšných alpinistů prý bylo udržení zásob jídla a také plynu na přípravu vody.


Závěrečná část (východního) hřebene Mazeno a vrchol Nanga Parbatu

Hřeben Mazeno oddělující Rupálskou a Diamírskou stěnu patřil po několik let k největším výzvám výškového lezení. Hlavní nástrahou vedle technicky obtížných pasáží je samozřejmě i výška. Postup přes hřeben znamená mimo jiné překonání osmi vrcholů vyšších než 7000 m.


Sandy Allan na hřebenu Mazeno


Rick Allen na hřebeni nad C2

Zdroj: www.mazeonridge.com, Planetmountain.com, lidé&HORY