České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Franček Knez – zemřela světová horolezecká legenda

V pátek 6. října 2017 bohužel nepřežil slovinský horolezec pád z výšky 25 m při lezení v domácí lezecké oblasti Harje. Franček Knez se narodil 15. července 1955 v Celje a od svých osmnácti let uskutečnil bezpočet skvělých výstupů. Jenom v severní stěně Triglavu zanechal 34 prvovýstupů, zároveň se stal posledním horolezcem, kterému se podařilo uskutečnit prvovýstup ve třech největších stěnách Alp – Eigeru, Matterhornu a Grandes Jorasses. Severní stěnu Eigeru zdolal mimo jiné sólo a po několik let zde držel rychlostní rekord (6 h). Bonattiho pilíř na Petit Dru zvládl v čase 2 h! Mnoho nových linií vytvořil i ve stěnách Dolomit. Celkově vylezl přes 5000 cest, z toho přes 730 prvovýstupů, což se dost možná nepovedlo nikomu v historii. Dařilo se mu i na závodech, když na MS v rychlostním lezení v Jaltě (1979) skončil na 3. místě.

 


Franček Knez v bivaku během prvovýstupu "Fortuna" v severní stěně Eigeru

 

Světově proslulé výkony předvedl i v největších pohořích světa. Jeho nejčastějším spolulezcem byl Silvo Karo, později je doplnil neméně zkušený Janez Jeglič. Přezdívalo se jim „tři mušketýři“ a ve své době byli patrně nejsilnějším lanovým družstvem. V Patagonii zaznamenali celou řadu parádních prvovýstupů v Patagonii na Fitz Roy a Cerro Torre. V roce 1979 byl Knez součástí jugoslávské expedice na Mt. Everest, během které se povedl první úplný přelez západního hřebenu. Do vrcholového družstva nicméně nebyl nominován. Poprvé se nad osmitisícovou hranici (8200 m) dostal v roce 1981 při průstupu jižní stěny Lhotse. V roce 1985 zdolal také severní stěnu západního vrcholu Kangchenjungy. V letech 1986 – 1989 zaznamenal celou řadu nadčasových prvovýstupů:

1986: prvovýstup „Psycho-Vertical“ v jihovýchodní stěně Torre Egger
1986: prvovýstup „Grey Yellow Arrow“ v severní stěně Cerro El Mocho v Chile
1987: prvovýstup „Slovinská cesta“ v jihovýchodní stěně Trango Tower
1988: dva prvovýstupy v Garhwalském Himálaji v Indii
1989: prvovýstup „Rolling-Stones“ na Bagirathi II v Indii

 


"Tři mušketýři" - zleva: Franček Knez, Silvo Karo a Janez Jeglič po prvovýstupu na Fitz Roy (1983)

 

Franček Knez a Silvo Karo byli v roce 2010 oceněni nejvyšším státním vyznamenáním za zásluhy o stát. Medaile si převzali z rukou slovinského prezidenta Danilo Türka. Své zážitky a lezeckou filosofii, která ovlivnila mnoho lezců po celém světě, vylíčil Franček Knez v knize „Ožarjeni kamen“ (2009). Čest jeho památce!

 


Slovinský prezident Danilo Türk předává státní ocenění Frančeku Knezovi

 


Franček Knez v bouři při prvovýstupu v Patagonii

 

Zroj: Planetmountain.com, Wikipedia.org