České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dvojice alpinistů chystá prvovýstup v severovýchodní stěně Everestu

Severovýchodní stěna nejvyšší hory světa je výzva největšího kalibru. Ve stěně najdeme pouze jednu cestu, konkrétně linii z roku 1996, o kterou se tu pokusila dvanáctičlenná expedice ze Sibiře. S pomocí umělého kyslíku a fixních lan se to podařilo trojici horolezců. Cesta Zakharův kuloár se jmenuje po Zakharovi, který se otočil pouhých 15 minut pod vrcholem. O prvovýstup se ještě pokoušeli Raphael Slawinski, Daniel Bartsch a David Gottler, ale v roce 2015 překazilo jejich plány ničivé zemětřesení.

 


Plánovaný prvovýstup by měl zhruba kopírovat červenou linii vlevo, černě - doposud jediná cesta ve stěně "Zakharův kuloár" (1996), žlutě - klasická cesta přes severovýchodní hřeben, oranžově - klasická cesta přes severní hřeben (s variantou - červeně)

 

Výzvu v severovýchodní stěně Mt. Everestu (8848 m) letos přijal Cory Richards (37) – americký horolezec a fotograf, který byl mimo jiné u prvního zimního výstupu na osmitisícovku v Karakoramu (v roce 2011, Gasherbrum II). Jeho spolulezcem bude Ekvádorec Esteban „Topo“ Mena (31), který (stejně jako Richards) doposud stanul na vrcholu tří osmitisícovek. Mezi nimi je i Mt. Everest – v obou případech bez použití umělého kyslíku. Bez kyslíku a alpským stylem chtějí přelézt i jejich vyhlédnutou novou linii, k níž Richards dodává: „Oba jsme už na ní koukali, protože je přímo nad základním táborem. Je to jediná logická nová cesta ve stěně, která se momentálně nabízí. Čeká nás obtížné mixové lezení v celé její delce.“

 

Držíme palce! O postupu této dvojice budeme informovat.

 

zdroj: Adventure-journal.com