České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Cyklistický camp u Klopeiner See s Janem Ullrichem

Jižní část Korutan je proslulá svými malebnými jezery obklopenými alpskými vrcholy. V postranních údolích řek Dráva a Gail se vinou až do výše 1500 metrů asfaltové silničky, které jsou doslova jako stvořené pro silniční cyklistiku. Naše redakce byla pozvána na velmi zajímavou akci s názvem „Rennrad-Camp mit Jan Ullrich“. Báječné terény a k tomu ještě legendární vítěz Tour de France z roku 1997, olympijský vítěz ze Sydney 2000 a držitel mnoha významných trofejí... To znělo více než lákavě!
 


Jezero Klopeiner See

 

Camp s Janem Ullrichem se uskutečnil ve dnech 11. – 14. 5. 2017 u jezera Klopeiner See. S plochou 1,1 km2 patří mezi ta menší jezera, nicméně s teplotou vody až 28°C se řadí k těm nejteplejším v celém alpském prostoru. Spolu s dalšími třemi jezírky (Turnersee, Gösseldorfer See, Kleinsee) ho najdeme na úpatí vápencového masivu Karavanek nedaleko města Völkermarkt.


Aktivhotel Marko****

 

Základním táborem pro celou tuto akci s více než čtyřmi desítkami účastníků se stal Aktivhotel Marko, který patří do sítě hotelů „Road Bike Hotels“ přímo specializovaných na cyklisty. Kromě německé hvězdy profipelotonu nás na vybraných trasách doprovázel také bývalý vrcholový a dodnes velmi aktivní rakouský cyklista Paco Wrolich. Přidal se k nám i jeho týmový kolega René Haselbacher, který po ukončení kariéry (2011) vyrábí cyklistické oblečení pod značkou RH77. Každý z účastníků dostal dres právě z jeho dílny a pak už jen stačilo nacvaknout se do pedálů a vyrazit s jednou ze tří výkonnostně odstupňovaných skupin. Spálené kalorie během stoupání i rychlých přesunů po rovinách jsme potom mohli doplnit ve vybraných hospůdkách na trase. Pil se Radler, kafe, zakusovaly koláče a také klábosilo (především o cyklistice, samozřejmě). Po skvělé několikachodové večeři v hotelu následoval i program – například ochutnávka vín z vinotéky nejslavnějšícho rakouského vinaře Leo Hillingera, mimochodem nadšeného cyklisty, který nikdy nechyběl v té nejrychlejší skupině. Po celou dobu akce navíc bylo možné zdarma testovat špičková silniční kola BMC.


Zleva: Paco Wrolich a Jan Ullrich

 

Atmosféru velmi povedeného campu nejlépe dokreslí fotografie. Ale na úplný závěr jedna velmi dobrá zpráva pro české silniční cyklisty: Příští rok se Camp s J. Ullrichem a zmíněnými osobnostmi uskuteční znovu u Klopeiner See v Aktivhotelu Marko (nejspíše v termínu 31. 5. - 3. 6. 2018). Podařilo se nám tam zajistit několik míst pro české zájemce. Detaily budeme postupně přinášet.

 

 

Odkazy:

 

Korutany: www.korutany.com

Region Klopeiner See: www.klopeinersee.at

Aktivhotel Marko: www.hotel-marko.at