České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Český úspěch na nejtěžším silničním ultramaratonu světa – Race Across America

Novopacký vytrvalec Daniel Polman z Ultra Paka Racing Teamu dokončil v sobotu 23. června nejtěžší silniční cyklistický ultramraton na světě – Race Across America (RAAM). Limit na zvládnutí 4940 km dlouhé trasy ze západního pobřeží (Kalifornie) k východnímu pobřeží (Maryland) je pouhých 12 dní a dojet v něm se podaří většinou pouze polovině startovního pole. Závod je náročný nejen délkou, ale i klimatickými extrémy. Vede třemi pouštěmi s teplotami až 50°C, přes tři horská sedla s výškou 3000 metrů, kde jsou teploty okolo nuly, přes pláně s nekonečnými rovinami a silným větrem. Daniel Polman se stal (po Sváťovi Božákovi a Tomáši Navrátilovi) třetím Čechem, který v 38 leté historii závodu zdárně dojel do cíle (třem českým účastníkům se to nepovedlo, a tak srovnal bilanci na 3:3). Časem 10 dní,19 hodin a 47 minut vylepšil česká maxima. Také zaznamenal nejlepší umístění českého jezdce, když dojel na celkovém 7. místě a 4. místě v kategorii do 50 let. V průměru denně překonal 460 kilometrů a spal většinou méně než 2 hodiny. Na trase závodu čelil síle přírodě – kromě extrémních teplotních výkyvů se musel poprat například s průjezdem hořícího lesa, písečnou bouří v poušti, kdy se sotva držel na kole, sesuvem půdy přes silnici a ke konci závodu i s dlouhotrvajícími dešti a záplavami.

 

 

Pro Dana Polmana, který je mimo jiné českým rekordmanem v cyklistické čtyřiadvacetihodinovce (911 km za 24 h, Slovakiaring 2016), a celý jeho Ultra Paka Racing Team je tento úspěch obrovskou satisfakcí. Necelé dva měsíce před startem RAAM se totiž Dan Polman ošklivě zranil při tréninkovém závodě. Na čtyřikrát zlomená klíční kost a komplikovaná operace poznamenaly tréninkovou přípravu a navíc přinesly spoustu otazníků, například zda takový extrém sešroubovaná kost vůbec vydrží. Nakonec vše dobře dopadlo a Ultra Paka Racing Team zaznamenal pro českou cyklistiku velký úspěch. „Po tom všem, co jsem před startem zažil, se cítím jako v tom nejlepším snu. Lépe to dopadnout nemohlo. Velkou zásluhu na úspěchu má i osm členů doprovodného týmu, kteří odvedli parádní práci. Dopředu nás hnali i skvělí fanoušci,“ popisuje své pocity v cíli Daniel Polman, kterého v Nové Pace přivítalo do posledního místa zaplněné náměstí.

 


Ultra Paka Racing Team v kalifornském Ocean Side (kde se startuje), zleva: Jiří Hledík, Aleš Sekot, Jarda Šulc, Petr Novák, Martin Polman, Milan Novotný, David Horáček, Tádeáš Kopča, kolo drží Daniel Polman

 

Více najdete také na webu www.danielpolman.com a facebooku www.facebook.com/dandapolman.

 


Nová Paka přivítala Ultra Paka Racing Team ve stylu "Nagano 98"!

 

 

Fotografie: Tadeáš Kopča / Traga.cz