České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Bratři Švihálkové se pokusí sjet na lyžích indickou sedmitisícovku

Přední čeští extrémní skialpinisté Ondra a Jirka Švihálkovi odletěli na konci dubna do Indie. Cílem jejich expedice je majestátný vrchol Satopanth (7075 m) v horské skupině Gangotri v Garhwalském Himálaji. Více o výpravě mířící do oblasti pramenů posvátné řeky Gangy a slavných štítů, jako je Shivling, Bhagirathi nebo Meru, prozradil Ondra: „Už si ani nevzpomínám, kde jsem vlastně poprvé zahlédnul fotku té hory. Každopádně si ale pamatuji, že mě hned od prvního okamžiku zaujala. Okamžitě mi hlavou problesklo: krásná dominantní hora, sedmitisícovka, naprosto famózní, elegantní a originální sjezdová linie, a přitom poměrně objektivně bezpečná trasa.“ To mi pro začátek naprosto stačilo. Během pár týdnů se ta hora v mé hlavě definitivně uhnízdila a myšlenka na ni už jen rostla a rostla. Zhruba po měsíci občasných večerních „sessions“ na internetu jsem věděl všechno potřebné a byl jsem si jist, že je to perfektní cíl.“

 

Plán výstupu a sjezdu (pohledem Ondry)

"Sjezdová linie ze Satopanthu je neméně zajímavá jako hora samotná. Jde o odvážnou, technickou a originální linii, ale stále zcela realistickou. Prvosjezd zde udělala legenda himalájského skialpinismu, Francouz Jean-Noel Urban († 2008, Gasherbrum I) v roce 2003.

Trasa z C1 do C2 vede sněhovými svahy, kde se sklon pohybuje v rozmezí 35-45°. Nejtěžší pasáží je bezesporu super ostrý a hodně strmý (55°) hřeben mezi C2 a vrcholovým svahem. Svahy pod vrcholem mají potom většinou sklon 40°. Všechny tyto okolnosti a fakta vedly k tomu, že jsme se rozhodli celou výpravu a náš vlastní pokus o výstup a sjezd této nádherné hory uvést v realitu.

Naše čtyřčlenná skupinka vyráží fo indického Dilí a dále po trase Rishikesh, Haridwar, Gangotri a base camp ve Vasuki Tal. Bude nás čekat nejdříve nějaké to papírování u indického horolezeckého svazu, potom dvoudenní jízda do hor a na závěr třídenní pochod i s nosiči do základního tábora. V něm budeme mít zhruba tři týdny na to, abychom se aklimatizovali, vybrali správnou periodu dobrého počasí a pokusili se vrchol vylézt a následně, pokud budeme mít štěstí na podmínky, i slyžovat."

Krásný projekt, držíme palce!


Odlet na expedici, zleva: Ondřej Švihálek, Jiří Švihálek, Martin Ficker a Ondrej Syncak

 

Kejda Ski Team

Brněnští bratři Švihálkové alias Kejda Ski Team jsou jedněmi z nejúspěšnějších českých skialpinistů posledních let. Na svém kontě mají sjezdy šesti šestitisícovek v jihoamerických Andách (Ranrapalca, Tocllaraju, Nevado Copa v Peru a Huayna Potosí, Illimani a Sajama v Bolívii). S lyžemi na nohou navštívili i další destinace, jako je Nepál, Maroko nebo Norsko. Jakožto aspiranti na mezinárodní horské vůdce UIAGM se začínají věnovat profesionálnímu guidingu skialpových výprav a expedic.

 

Zdroj: https://blog.hudy.cz a Kejda Ski Team