České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Alpentour Trophy – 1. etapa

Zdravím všechny čtenáře lidé&HORY, webu a také všechny bikery! V rakouském Schladmingu právě probíhá čtyř etapový MTB závod Alpentour Trophy zařazený do kategorie UCI S1 Europa A. Pro body do světového rankingu si přijela světová elita, včetně jejích českých zástupců. Mezi amatérskou částí závodního pole má zastoupení i náš časopis... Když jsem dnes seděl přes čtyři hodiny na kole, napadalo mě mraky věcí. Jedna z nich bylo i on-line zpravodajství z tohoto závodu. Je pravda, že se po závodě, mytí kola, mytí sama sebe, shánění kusu žvance a podobných radostech se do psaní moc nechce, ale když už tu mám foťák, notebook a přístup na net, tak proč toho nevyužít...

 

Dnešní etapa oficiálně měřila 71 km a celkové převýšení mělo být 2300 m. Ale nebylo, podle computerů hned několika závodníků jsme nastoupali o dobrých 350 m více. Ale co, jsme v Alpách a tady se měří trochu jiným metrem než na českých závodech – 100 výškových metrů tu nic neznamená, u nás se počítá každá desítka... Co nám hodně přálo, bylo počasí – svítilo slunce a ve vyšších polohách občas trochu sněžilo. Od chaty Türlwandhütte se otevřel i pěkný pohled na Vysoké Taury a hlavně blízkou jižní stěnu Dachsteinu. Trať první etapy byla hodně nekompromisní – klasické alpské několikakilometrové výjezdy, úzké kořenovité traily a technicky velmi náročné sjezdy. Takže míst, kde by se dalo odpočívat při pasivní jízdě z kopce s pouhým mačkání brzdových pák, bylo jako šafránu. Značení je trochu diskutabilní téma. Před chvílí jsem mluvil s profíkem z týmu Bulls - Karlem Plattem (několikanásobný vítěz Transalpu,  dnes 8. místo). Ten mi řekl, že značení bylo OK. Jenomže já dojel 96. míst za ním a to samé říci nemůžu. Některé šipky byly totiž nastříkané na šotolinových cestách a tou dobou, co jsem tam projížděl já, z nich byl jen chaotický shluk růžových kamínků.

A teď k tomu nejpozitivnějšímu z celého dne – na stupních vítězů se objevily i české barvy. Naše současná nejlepší bikerka – Tereza Huříková – se postavila dokonce na nejvyšší stupínek, když přijela do cíle s náskokem více než 10 minut před druhou nejrychlejší ženou a suveréně vyhrála. Na pěkném čtvrtém místě dojela naše nejlepší bikemaratonka Barbora Radová. Mezi eliťáky z Čech se nejlépe umístil Martin Horák na velmi slušném 5. místě. O dvě místa za ním dojel Milan Spěšný. Umístění vč. těch nejlepších zahraničních bikerů najdete na konci článku ve výsledkovém servisu.

 

Pár mých zážitků:
1/ V prvním stoupání mi kdosi předním kolem povolil rychloupínák a moje přehazka skončila v drátech. Sram X.0 ale vydržel!

2/ V posledním sjezdu po downhillové dráze (celkem radikální zakončení traťě) jsem byl trochu rychlejší v jedné zatáčce a vlít do výmolu. Sklon sjezdovky je celkem prudký, takže jsem měl dlouhý letecký zážitek. Naštěstí to odneslo jen odřené rameno a trochu bok. Takže jsem to vydržel já i můj spolehlivý bike od Duratecu. Každopádně kolega z Čech – Pavel Juráček by mohl vyprávět – vše viděl hodně zblízka a i pro něj to byla zajímavá scénka :-). Doufám ale, že to byla derniéra...

Tereza Huříková mi v cíli řekla:
1/ Je to pro ni první bikový etapový závod, před tím absolvovala coby juniorka jen pár silničních.
2/ Po rekonvalescenci (zlomená klíční kost) bere tento závod i jako velmi dobrou příležitost jak dohnat tréninkové manko.
3/ Je zvědavá, jak vícedenní závod zvládne, jak stihne regenerovat mezi etapami.
4/ Trať se ji moc líbila, jen (jako jezdkyně crosscountry) není zvyklá na to, že ji nezná předem – neví, jak dlouhý a prudký bude kopec, jak technický bude ten či onen sjezd a to je pro něco nového.

Zítra nás čeká 61 km, 2300 výškových metrů, ale hlavně šílený počasí. Už teď leje jak z konve a už 300 metrů nad Schladmingem leží poctivá vrstva sněhu! Na co budou stříkat šipky? Na sníh? ...Hmm, to by jejich trvanlivost byla ještě kratší než na té šotolině. Ale zase budou vyjeté stopy... No, necháme se překvapit. Profíci se tady na hotelu se bavili, že organizátoři možná přijdou s nějakou změnou. Držte palce českým bikerům a zítra zase ahoj!

Výsledkový servis:
Elite ženy:
1/ Huříková Tereza (CZE), Česká spořitelna MTB: 3:50:14
2/ Fry Rowena (AUS), DiscoverTasmania.com: 4:00:54
3/ Lohri Catherine (SUI), Freemountain – Koba: 4:13:32
4/ Radová Barbora (CZE), Studio 2001: 4:14:50

Elite muži:
1/ Lakata Alban (AUT), Toeak Ergon Racing Team: 3:07:19 (loňský celkový víťěz)
2/ Longo Tony (ITA), Full Dynamix: 3:10:04
3/ Buchli Lukas (SUI), BIXS-iXS Pro Team: 3:11:42
4/ Dietsch Thomas (FRA), La Pedale d'alasace: 3:13:25
5/ Horák Martin (CZE), KED Cyklomax: 3:13:46

7/ Spěšný Milan (CZE), Česká spořitelna MTB: 3:15:50
8/ Kamler Josef (CZE), Česká spořitelna MTB: 3:19:18
26/ Trunschka Tomas (CZE), Česká spořitelna MTB: 3:28:11

Češi v open kategoriích:

SK II (ročníky 70-79)
13/ Juráček Pavel, Acer Bike Team: 4:11:27, celkově: 103.
14/ Polman Daniel, TEAM DURATEC: 4:11:38, celkově: 104.
15/ Michal Prokop, Bicycle Café: 4:13:48, celkově: 108.
17/ Jaroslav David, Porsche Brno: 4:15:34, celkově: 112.

SK II (ročníky 60-69)
19/ Drda Ladislav, Spinfit Liberec: 4:28:53, celkově: 131.

web závodu: www.alpen-tour.at

fotogalerie „před závodem a 1. etapa“:

{gallery}novinky/Alpentour_1{/gallery}