České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

80 let od narození Junko Tabei – první ženy na vrcholu Mt. Everestu

V neděli 22. 9. 2019 by oslavila 80. narozeniny legenda himálajského lezení – Japonka Junko Tabei (zemřela 20. 10. 2016). Stala se první ženou na světě, která stanula na vrcholu Mt. Everestu (8848 m) a která zlezla nejvyšší hory všech sedmi kontinentů. Vystoupit na nejvyšší vrchol světa se učitelce z Tokia podařilo 16. května 1975. Bylo to samozřejmě s použitím umělého kyslíku. První výstup bez kyslíkových masek se podařil R. Messnerovi a P. Habelerovi o tři roky později a jako první ženě se to povedlo v roce 1988 Novozélanďance Lydii Bradey.


Junko Tabei na expedici na Pik Komunismu v roce 1985

Junko Tabei založila v roce 1969 ženský horolezecký oddíl, rok na to již slavila úspěch na Annapurně III (7555 m). Stala se také hlavní hybnou sílou v té době ojedinělého projektu – ryze ženské expedice sestávající ze 14 horolezkyň doprovázených 23 nepálskými Šerpy. Výstup na Mt. Everest nešel zdaleka jednoduše a nechybělo málo, aby skončil tragédií. 4. května smetla lavina druhý výškový tábor, v němž byla Junko se spolulezkyní Yuriko Watanabe. Obě málem zemřely, zachránili je Šerpové. I když byly zraněné a přišly o část vybavení, rozhodly se nabrat síly a pokusit se ještě jednou o vrcholový útok, který nakonec 18. května vyšel. O vrchol probíhal doslova souboj. Tibeťanka Phanthog na něm stanula jako druhá žena po výstupu (na rozdíl od Japonky, jež šla z jihu) ze severní strany 27. května, tedy o pouhých devět dní později. Třetí ženou, která zlezla Mt. Everest, se stala legendární Polka Wanda Rutkiewicz v roce 1978.


Mt. Everest (8848 m) ze severu, foto: Francesco Tremolada

V červnu 1992 se po úspěšném výstupu na nejvyšší horu Oceánie Puncak Jaya stala Junko Tabei první ženou, která zkompletovala sérii „Seven Summits“, tedy stanula na nejvyšších vrcholech všech sedmi kontinentů.

 

Zdroj: Planetmountain.com a lidé&HORY