České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Češi na Manaslu se v C4 zapojili do záchranné akce - expedice končí bez vrcholu, ale s dobrým pocitem u srdce

Česká expedice na Manslu (8163 m) se po dlouhé odmlce ozvala. Spadl nám kámen ze srdce - všichni čtyři členové jsou v pořádku v základním táboře. Sice vrchol byl nadohled, ale jeho vábení se ukázalo slabší než pocit nutnosti pomoci umírajícím horolezcům z jiné expedice. Více už vedoucí mančaftu Honza "Tráva" Trávníček:  

"Hlásíme se po delší odmlce, ale moucha a její parta dostala za poslední týden docela zabrat. Při zaslouženém odpočinku v basecampu po aklimatizaci dorazila lehce provokativní sms od Kraba o flákání se v BC a tu se v mouše vzedmula její hrdost a vyrazila na steč s horou :-). Aby se vyhnula davům kyslíkářů a stihla na vrchol dobré počasí, rozhodla se vrcholový výstup pojmout jako turboakci. Plán zněl: 1. den z basecampu do druhého výškového tábora C2 6400 m (1600 výškových metrů), 2. den do C4 7400 m, 3. den vrchol (700 výškových metrů) a hupky šupky dolů.. Až do C4 šlo všechno hladce – výhledy, panorámata, sluníčko, výlet, pohoda... S dramatickým západem slunce začalo peklo... z jednoho stanu se ozývá volání o pomoc. Nacházíme dva týpky v totálně zbědovaným stavu. Lékárny a saťák do pohotovosti a začínáme organizovat záchranu. Venku vítr, mínus 30, signál na houby, kromě Čechů se klasicky k pomoci nikdo jiný nemá – vrchol je vrchol :-(. Děláme co můžem, ale přesto jeden z nich umírá. S druhým nám dopoledne přichází pomoci šerpa s kyslíkem při transportu do C3, kde ho vyzvedne vrtulník. Tady končí mouší výstup, kopec letos opouštíme úplně... Zdraví Moucha, Mirka, Fanda, Pavel a Tráva."

Co k tomu dodat? Gratulujeme vám - pomoc druhým je víc než vrchol.
Šťastnou cestu domů!
redakce l&H

 

Fotografie z Expedice Manaslu 2011:


Zapadaný C1


Pohled na C1 při výstupu do C2


Ledopád mezi C1 a C2


Tráva mezi C2 a C3


C3 (6850 m)


Výhled z C3

 

Více o expedici:

Dobří holubi se vracejí a dobří horolezci se vracejí i na vrcholy, které mají "odškrtnuté". To je případ i plzeňského horolezce Honzy "Trávy" Trávníčka, který na letošek plánoval expedici na Cho Oyu, ale nakonec si zopakuje výstup na Manaslu. Více už vysvětlí přímo Tráva.

 

"Dnes již víme, že dlouho připravovaný projekt výstupu na Cho Oyu se v roce 2015 neuskuteční. Čínská vláda se bohužel rozhodla, že se pro letošek nebudou vydávat lezecké permity. Níže představený projekt Expedice Cho Oyu nás tedy čeká v příštím roce 2016. Neházíme flintu do žita. Expedici jsme sice nuceni odložit na příští rok, nicméně naše příprava a  hlavně získávání zkušeností ve velehorách pokračuje dál. Letošní podzim bude tudíž spojen s výstupem na nepálské Manáslu – 9. nejvyšší horu světa měřící 8163 m. Asi vás napadá, že už jsem tam byl – dokonce i na vrcholu. :-)  Jenže mně se tam moc líbilo a nejsem žádný sběratel  vrcholů. Hory mám rád a pokud není jiná možnost, vrátím se i na stejné místo.

Navíc, na tomto “výletě” poprvé spojujeme svoje aktivity i ve vysokých  horách s mojí životní přítelkyní Mirkou Jirkovou, jež patří k historicky první skupině, která se v Čechách začala zabývat sportem s dnes stále více rostoucí popularitou - slackline a především highline. Dlouhou dobu se zabývá aspektem výživy při velké tréninkové zátěži na bázi rostlinné stravy. Má velké zkušenosti s lezením a pohybem v horách, ale hlavně dokáže žít se mnou :-). Což jasně dokazuje její obrovskou houževnatost a tak i nemalou šanci podívat se na vrchol. Bylo by pěkné, kdybychom se coby partneři ocitli na vrcholu Manáslu společně."

 


 

Členové Expedice Namáslu:

  • Jan Trávníček, horolezec, vedoucí expedice
  • Mirka Jirková, horolezkyně
  • Pavel Michut, horolezec
  • František Dobrý, horolezec
  • Moucha, maskot a ochránce výpravy

 

Zdroj: www.honzatravnicek.cz