České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

6/2023

Poslední číslo letošního ročníku časopisu lidé&HORY vychází v týdnu od 11. prosince 2023. V úvodníku a v dalších informacích o letošním 18. ročníku mezinárodního setkání alpinistů z celého světa, které proběhlo v Praze v hotelu Pyramida ve dnech 24.-26. 11. 2023, najdete kromě jiného i stručný přehled prezentací a přednášek všech významných osobností a hostů, kteří se letos sjeli do Prahy. Téma čísla představuje na dvanácti stranách možnosti zimních aktivit v oblasti Seefeld, která patří v rakouském Tyrolsku k velmi vyhledávaným. Vybrat si můžete z mnoha tipů skialpových túr i dalších druhů zimních aktivit – nabídka v tomto čísle je opravdu bohatá.

18. ročník MFA PRAHA 2023, 24.-26. listopad 2023
Letošní mezinárodní setkání lezců a legend alpinismu z celého světa se uskutečnilo v hotelu Pyramida v Praze 6. Festival s pozměněnou koncepcí i uspořádáním probíhal v moderních prostorách hotelu sestávajících z Kongresového centra a předsálí s moderním technickým zázemím. Během třídenního programu se uskutečnilo celkem 16 přednášek, v Praze se představili takové osobnosti jako např. Thomas Huber (DE), Simone Moro (IT), Billi Bierling (DE-CH-NEP), Karl Gabl (A), Ang Tshering Sherpa a Dawa Steven Sherpa (NEP) a další. Více na str.1, 11-14 a 81-82.

TÉMA ČÍSLA: Region Seefeld – zimní aktivity na tyrolské náhorní plošině
Region Seefeld leží v nadmořské výšce 1200 m a to je zárukou dobrých sněhových podmínek. Proto je celá oblast považována za jedno z nejkrásnějších míst v Alpách. V zimních měsících se působivá krajina kolem pěti obcí Seefeld, Leutasch, Mösern, Reith a Scharnitz promění v univerzální eldorádo pro milovníky zimních sportů. Více o oblasti Seefeld v zimě najdete na str. 69-80.

Radek Jaroš – 12. díl: Lezení na ledech
Zimní lezení je možné na skále, v mixových terénech, na firnu, ale i na ledu. V tomto dílu vás Radek Jaroš zve na stále více vyhledávanou lezeckou aktivitu – lezení na zamrzlých vodopádech. Opravdu jedinečné terény vhodné pro tento druh lezení najdete u našich jižních sousedů. K takovýmto terénům patří Tormäuer v Dolním Rakousku nebo oblast Maltatal v Korutanech. Více na str. 15-19.

Firnová extáze v Západních Julských Alpách.
Západní Julské Alpy, které se rozkládají na pomezí Rakousko, Itálie a Slovinsko, nejsou zrovna srdcem zimních sportů, ale vrcholů nebo horských sedel vhodných pro skialpové túry tu najdete hodně. Díky dobrým sněhovým podmínkám a slunečnímu svitu je to oblast jako stvořená pro skialpové túry ve volném terénu – tipy najdete na str. 25-29.

Východná Vysoká v zimě
Jeden z dominantních vrcholů na hlavním hřebenu Vysokých Tater je dalším tipem na zimní výstupy v této pro nás blízké a dobře dostupné horské oblasti. Nikterak náročný výstup, který se obvykle začíná u Sliezského domu, není ale v žádném případě nudný. Více na str. 47-50.

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ TÉMATA V ČÍSLE 6/2023
OBLAST OBERVINSCHGAU A SKIALPY: Zimní túry na pomezí Graubündenu a Jižního Tyrolska
PRŮKOPNÍCI SKIALPINISMU Z KRKONOŠ: O začátcích skialpinismu v Krkonoších
TŘI GENERACE ŠLAPOU NA TŘÍTISÍCOVKY: Krásný příběh žáka základní školy
ZAJIŠTĚNÉ CESTY – ODSEDKA: Metodik rakouského Alpenvereinu o vybavení na feráty
PAYER ULTRA PROJECT: Ultrabikér Daniel Polman o svém novém projektu
ALPSKÉ ČTYŘTISÍCOVKY: MONT BLANC A ZÁPADNÍ SOUSEDÉ: 24. díl seriálu Alpské čtyřtisícovky
ROMAN KAMLER – KAMMSPORT A TILAK, 2. DÍL: Další díl o českém výrobci outdoorového vybavení
NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ: Novinky všech předních českých firem.
ALPENVEREIN.CZ: O některých klubových akcích ALPY – ALPENVEREIN.CZ..
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby).

ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:
Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webech www.lideahory.cz a www.alpenverein.cz

PŘEDPLATNÉ:  www.predplatne.lideahory.cz

Příjemnou četbu přeje
Ladislav Jirásko