České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

5/2023

Festivalové číslo 5 časopisu lidé&HORY ročník 2023 bude na předplatitele a ostatní zájemce rozesíláno v týdnu od 23.října 2023. 18. ročníku Mezinárodního festivalu alpinismu Praha 2023 je věnován úvodník, na stranách 11-14 jsou představeny všechny osobnosti letošního festivalu i nejzajímavější přednášky. Téma čísla uvádí na deseti stranách jednu z frekventovaných dálkových tras ve Slovinsku – Zasavska planiska pot. Tato transverzála propojuje nejkrásnější horské oblasti v okolí řeky Sáva a láká stále více i milovníky treků z Česka. Na aktivní zimní dovolenou do Kitzbühelských Alp zvou partneři letošního MFA PRAHA 2023 z Kitzbühelu, Kirchbergu a údolí Brixental. V celá oblast nadchne zcela jistě milovníky skitouringu, zimního trekingu nebo běžkaře.

TÉMA ČÍSLA: Zasavska planinska pot
Zasavska planiska pot je jednou ze slovinských horských dálkových cest, jež existuje už téměř 70 let. Prochází regionem Posavsko hribovje a spojuje oblasti Zasavje a Posavje. Na 200 km dosahuje celkového převýšení 9613 m, sestup činí 8573 m. Na cestě je 19 kontrolních bodů (razítek) a rozdělena je do 12 etap. Vše o této transverzále najdete na str. 69-79.

Radek Jaroš – 11. díl: Mont Blanc
„Osobně jsem se o Mont Blanc pokoušel třikrát. Úplně na vrcholu jsem ale stál a vlastně i spal pouze jednou. Bylo to v létě 1994, kdy jsme ho zařadili jako aklimatizaci před mojí tehdy první expedicí na Mount Everest. Šlo nám o to strávit jednu nebo dvě noci, případně i více v co největší nadmořské výšce.“ Další příběh Radka Jaroše najdete na str. 15-19.

Marketing a horské chaty
Vícestránkový rozhovor s bývalým chatařem na chatě Stüdlhütte, u nás v Česku populárním Georgem Oberlohrem, o nové profesi spojené s horskými chatami. Georg se rozhodl využít své dlouholeté poznatky a podobně jako kdysi Johann Stüdl se vydal do „dosud neznámého terénu“. V Alpách vznikla nová profese Hüttenmarketing/marketing horských chat a Georg se jako první alpský chatař stal jejím protagonistou – marketérem horských chat. Více na str. 29-33.

Abruzské Apeniny: Skialpy v divokém středu Itálie
Pozvání na zimní túry do velmi málo známých oblastí Abruzských Apenin a do přírodního parku Sirente-Velino. Název parku je odvozen od pojmenování vrcholů Monte Sirente (2348 m) a Monte Velino (2486 m), nejvyšších vrcholů této části Apenin. Celá oblast je vzdálení 80 km od Říma a k pobřeží Jaderského moře je stejně daleko. Více na str. 42-45.

Roman Kamler – KAMMSPORT a Tilak
Tilak je jeden z úspěšných českých výrobců outdoorového vybavení. Firma a značka Tilak je známá nejen v Česku, ale prakticky na celém světě. Příběh Romana Kamlera a firmy Tilak je nepřehlédnutelný - 1. díl rozhovoru s Romanem Kamlerem o jeho aktivitách najdete na stranách 55-58.
 

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ TÉMATA V ČÍSLE 5/2023
CHATA EDELRAUTEHÜTTE: Vyhledávaný cíl v Rottenmanských Taurách ve Štýrsku.
ZAJIŠTĚNÍ CESTY – TECHNIKA A TAKTIKA: Metodik rakouského Alpenvereinu o pohybu po ferátách.
DOLOMITY – OBLAST GEISLERGRUPPE: Tipy na túry a výstupy na nejvyšší vrcholy této oblasti.
VYSOKÉ TATRY – MALÝ ĽADOVÝ ŠTÍT V ZIMĚ: Tip na zimní výstup ve Vysokých Tatrách.
ALPSKÉ ČTYŘTISÍCOVKY: LAGGINHORN A WEISSMIES: 23. díl seriálu Alpské čtyřtisícovky.
NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ: Novinky všech předních českých firem.
ALPENVEREIN.CZ: O některých klubových akcích ALPY – ALPENVEREIN.CZ.
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby).

ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:
Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webech www.lideahory.cz a www.alpenverein.cz

PŘEDPLATNÉ:  www.predplatne.lideahory.cz

Příjemnou četbu přeje        

Ladislav Jirásko