České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nives Meroi, Romano Benet, Peter Hamor a Kančendženga

Říká se, že staří rockeři nikdy neumírají a zkušení alpinisté nikdy nepřestanou hledat těžké cesty. Peter Hamor ze Slovenska se opět připojil k páru Nives Meroi (IT) a Romano Benet (SLO), aby se ve trojici pokusili vystoupit dosud neprostoupenou jižní stěnou vrcholu Kangbachen (7902 m). Kangbachen je nejzápadnější bod masivu Kangchenjunga. Meroi a Benet se o tuto stěnu poprvé pokusili v roce 2019, tehdy dosáhli výšky 6300 metrů.

Stejná stará hudba
Tři staří kamarádi loni na Kabru South dokázali, že stále skvěle fungují jako tým, přestože spolu léta nelezli. Existuje mezi nimi také jazyková bariéra. Nemluví stejným jazykem a nikdo z nich nemluví plynně anglicky. „Alespoň rádi posloucháme stejné oldies, protože jsme stejně staří,“ vtipkovala Meroi v rozhovoru pro ExplorersWeb. Meroi má 62 let, Benetovi je 61 a Hamorovi je 59 let. Jejich nová cesta na Kabru South, která se nachází rovněž v masivu Kangčendženga, byla v loňském roce 2023 portálem ExplorersWeb vyhodnocena jako jedna z nejlepších expedic.

Kangbachen - téměř 8000 m
Kangbachen je nejzápadnější a zároveň nejnižší z pěti vrcholů masivu Kangčendženga a jako jediný nedosahuje výšky 8000 metrů. Leží zcela v Nepálu a je vymezen ze severu ledovcem Kangčendženga, ze severozápadu ledovcem Ramtang a od jihu pak ledovcem Yalung. Po několika neúspěšných pokusech byl poprvé dostoupen v roce 1974 po jihozápadním hřebenu polskou expedicí. Z jižní stěny na vrchol dosud nikdo nevystoupil.

Zdroj: explorersweb, peterhamor.com

 


Peter Hamor


Hamor, Benet, Maroi a Yan v Nepálu v roce 2023